Google Searchwiki, Sidewiki och Wave

Webb 2.0 handlar om att dela med sig, bidra med sin kunskap och umgås med folk digitalt. Bland annat. Och främst handlar Webb 2.0 inte om någon teknisk innovation, som automatisk uppdatering av bloggar eller roboter, i framtidsperspektiv.

Google har varit en av de ledande leverantörerna av söktjänster de senaste tio åren. Nu har de kommit på två sätt att göra webben en ännu mera social plats genom att låta sina användare personifiera sina sökningar och säga sin mening om webbsidor:

  1. Google Searchwiki låter användaren personifiera sina (och endast sina) sökningar så att oväntade och icke önskvärda sökningar hamnar i en sorts papperskorg eller arkiv. Varför det kallas för wiki återstår bara att undra, för användare endast kan redigera sina egna sökningar och endast se ändringar själva.
  2. Google Sidewiki är ett tillägg till Google Toolbar. Google Sidewiki används för att lägga kommentarer till webbsidor. Detta är också rätt så långt från de traditionella wikis: användare kan inte ändra på andras kommentarer, dock kan de se dem och interagera med varandra.

Google Wave är den Googletjänst som inte bär på namnet “wiki”, men som verkar vara både närmare den traditionella beskrivningen av wiki och ett alternativ till en wiki. Men Google Wave verkar inte vara mycket användbar än. Till skillnad från en Webb 2.0 applikation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *