Interaktion på en annan nivå

Utvecklingen av Webb 2.0 handlar om att ge användare mer och mer inflytande över innehållet. Men det finns folk som inte tar saker som alla lever med för givet och kommer på nya sätt att surfa och navigera genom att återuppfinna hjulet. Följande exempel (“klicklös” navigering, interaktivt typsnitt och röst- och rörelsenavigering) står för vad jag menar:

1. “Klicklöst” surfande

Idéen bakom projektet dontclick.it är enkel. Hela konceptet av att klicka är borttagen. Upplevelsen är spännande och definitivt ny! Idéen kommer inte att stanna för att förändra navigeringen av alla webbsidor på nätet, inte minst på grund av otillgänglighet av en Flash-baserad sida och att allt annat än webbnavigeringen i våra operativsystem beror på just att klicka fram sig någonstans.

Don't click it

2. Interaktivt typsnitt

Laikafont handlar endast om att ge användaren själv skapa ett sorts typsnitt som han/hon behöver. Genom att läsa av pekarens position på skärmen eller användarens position vid skärmväggen kan applikationen “förstå” vad användaren behöver för typsnitt. (via fubiz)

Laika font

3. Röst- och rörelsenavigering

Webbdesigner Andreas Lutz har skapat en portfolio med en tanke – att göra något innovativt, vilket han lyckades. Man navigerar webbplatsen med hjälp av rörelser (som är uppfattade genom webcam) och röst (som är uppfattad med hjälp av mikrofon).  (via bl a abduzeedo.com)

Andreas Lutz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *